Bepaling van de lichaamssamenstelling m.b.v een fasegevoelige BIAmeting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lichaam als een natuurkundig elektrisch model.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bovenstaande schema geeft het lichaam als een natuurkundig, elektrisch model weer.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·  

Het extracellulaire compartiment heeft de eigenschappen van een weerstand. Vloeistof met ionen erin gedraagt zich nl. als een elektrische weerstand. Het intracellulaire compartiment (IC) heeft niet alleen de eigenschappen van een weerstand (overeenkomend met de IC vloeistof) maar ook van een capaciteit (overeenkomend met de celmembraan). Een elektrische stroom die het IC compartiment wil passeren moet de celmembraan “oversteken”. Deze gedraagt zich als een condensator die bestaat uit twee elektrisch geladen platen. Wanneer de stroom de eerste plaat heeft opgeladen, kan de stroom oversteken naar de tweede plaat en zijn weg vervolgen. Het opladen van de eerste plaat duurt enige tijd zodat de stroom die door het IC compartiment gaat licht vertraagd wordt t.o.v. de stroom die door het EC compartiment gaat.

 

·  

De weerstand van dit totale model noemt men “weerstand” (Rz), de weerstand van de condensator (celmembraan) noemt met “reactantie” (Xc). Het onderscheid tussen deze twee variabelen is te maken middels impedantie apparatuur die de bovengenoemde vertraging van de IC stroom kan meten. Dergelijke apparatuur noemt men fasegevoelig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meetelektroden: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·  

Voor de meting dienen zilver/zilverchloride (Ag/AgCl) elektroden voor éénmalig gebruik aangewend te worden. Deze elektroden zijn, doordat zij een zeer lage interne weerstand hebben, bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van impedantiemetingen.

 

·  

De overgangsweerstand tussen de elektroden en de huid is een erg kritische factor en kan de meetresultaten beïnvloeden.

- Hergebruik van de elektroden heeft een toename van de overgangsweerstand tot gevolg.

- Desinfectie van de huid met alcohol kan de overgangsweerstand vergroten en wordt dus ontraden.

Het gevolg van deze acties is dat deze extra weerstand opgeteld wordt bij de weerstand die in het lichaam wordt gemeten. 

 

 

BIAmeting biameting BIA-meting bia-meting BIA meting bia meting Impedantiemeting impedantiemeting Impedantie impedantie Meetapparaat meetapparaat Impedantiemeter impedantiemeter Impedantie meter impedantie meter

Lichaamssamenstelling lichaamssamenstelling Lichaam samenstelling lichaam samenstelling Meting lichtaamssamenstelling meting lichaamssamenstelling.

Gezond gewicht gezond gewicht Afvallen afvallen Gewichtsbeheersing gewichtsbeheersing Gewicht beheersing gewicht beheersing Gezond gewicht gezondgewicht

Dietist dietist Diëtist diëtist Diabetes diabetes Hoge bloeddruk hoge bloeddruk

Gezonde voeding gezonde voeding Gezond gewicht gezond gewicht